IMH 2016 – Las Vegas

Nyt se on ohi ☹ Viimeinen puhuja on poistunut näyttämöltä. Tulevaisuus näyttää tuleeko tästä kasinokaupunki Las Vegasista jättipotti vai jäädäänkö vain omilleen. Ainakaan aika ja rahat eivät menneet hukkaan. Alkaa ajatusten ja kokemusten kokoaminen sekä saadun tiedon erittely. Siitä sitten enemmän lähipäivinä.

Ymmärrän hyvin, että skeptikoilla on sulattamista. Kun Harvardin tutkija kertoo, että meditaatio vaikuttaa positiivisesti kohonneeseen verenpaineeseen ja alentaa kortisolitasoja (stressihormonia) tai UCLA:n professori referoi tutkimuksia, joiden mukaan jooga parantaa telomeereja (”nuorentaa”), niin lääkekeskeisyyteen tottuneella ihmisellä ottaa aikansa hyväksyä.

”It is good to be open minded. But not so open that your brain falls out.” Avarakatseisuus on hyväksi, mutta järki on syytä säilyttää.
Terve skeptisyys on paikallaan. Mutta ei pidä tyrmätä (uusia) asioita perehtymättä. Otan esimerkin noin 12 vuoden takaa. Silloin eräs lääkäri ja professori antoi haastattelun humpuukidieteistä (on tallella). Hän totesi, että ne tunnistaa mm siitä, että mainostetaan jollain Harvardin tohtorilla. Tämä tuli muutama kuukausi sen jälkeen, kun olin saanut prof. Walter Willettiltä luvan kääntää ns Harvardin ruokapyramidin suomeksi ja MDD oli julkistanut sen. Nykyiset suomalaiset ravitsemussuositukset ovat hyvin lähellä Harvardin esityksiä.

Mielen osuus tuli esiin monissa esityksissä. Yksi vaikuttavimmista oli prof. Richard Davidsonin esitys. Hän suoritti psykologian tohtorin tutkinnon Harvardissa 1984, ja on Founder of the Center for Investigating Healthy Minds at the Waisman Center, University of Wisconsin-Madison. ( http://centerhealthyminds.org )

Hän kertoi maailmansa muuttuneen, kun Dalai Lama kysyi häneltä v. 1992: ”Kun olet tutkinut stressiä ja ahdistusta, niin voisitko tutkia asiaa toisin päin. Millaisia laadullisia terveysvaikutuksia mielellä on. Tutkisit myötätuntoa ja lähimmäisen rakkautta.” Siitä lähtien Davidson on tutkinut niitä asioita, ja he ovat olleet ystäviä. Tutkimuksista lisää myöhemmin, mutta suosittelen tutustumaan nettisivuihin jo nyt.
Tämän tapahtuman tieteellisessä annissa on läpikäymistä. Luentojen lisäksi minulla on materiaali yli 450 julkaistusta posterista (tutkimustiivistelmästä). Tietenkään en käyttänyt aikaa täällä niihin tutustumiseen, kun ne sai sähköisessä muodossa mukaan. Kerron parhaat palat, kun olen käynyt niitä läpi.

Palaan siis asiaan. Kaikille hyvää viikonloppua!

Terveisin,
MDD / antero