Estrogeenit ovat hormoneja, joita tarvitaan mm. luuston terveeseen aineenvaihduntaan ja naisten seksuaaliseen kehitykseen.

Estrogeenit ovat hormoneja, joita tarvitaan mm. luuston terveeseen aineenvaihduntaan ja naisten seksuaaliseen kehitykseen. Naisilla kohonneet estrogeenitasot lisäävät syöpäriskiä. Maksa pystyy muuttamaan estradiolin ja estronin  2-hydroksiestradioliksi ja 2-hydroksiestroniksi (2OHE1). Nämä heikot estrogeenit voivat toimia “antiestrogeeneina” eli ne vähentävät estrogeenin aktiivisuutta kehossa. Estroni voi tietyissä olosuhteissa muuttua elimistössä myös voimakkaasti estrogeeniseksi 16-alfa-hydroksiestroniksi (16-alfa-OHE1), jonka estrogeenivaikutus on monikertainen verrattuna estradioliin, ja jonka korkeat pitoisuudet kehossa on liitetty kohonneeseen syöpäriskiin.

Testissä mitataan seerumista myös 2-OHE1 ja 16-alfa-OHE1 pitoisuudet ja voidaan siten arvioida estrogeeniperäistä syöpäriskiä naisilla.

Miten testeihin pääsee?

Kaikkiin hormooneja mittaaviin analyyseihin tulee olla lääkärin lähete. Näihin analyyseihin perehtyneistä lääkäreistä saatte tietoa soittamalla MDD:hen.

Testiin valmistautuminen

  • Neuvotelkaa lääkärinne kanssa testin sopivuudesta, jos olette käyttäneet bioidenttisiä hormoonivalmisteita (voiteet tai oraalit) viimeisen 12 kuukauden aikana

Malliraporttiin on linkki tässä alla

7 Essential-Estrogens-FMV-Sample-Report