Lisämunuaisen toiminnan analyysi

Lisämunuaisen toiminnan analyysia käytetään pitkäaikaisen väsymystilan ja jaksamattomuuden syiden selvittämiseen. Analyysi mittaa lisämunuaiskuoren erittämää kortisolin määrää päivän aikana, sekä DHEA hormonin määrän. Analyysi tehdään kotona otettavalla sylkitestillä, eikä se ole Kela-korvattava.

Kortisoli osallistuu moniin tärkeisiin kehon toimintoihin, kuten proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan ja hyväksikäyttöön, kehon kykyyn käsitellä psyykkistä ja fyysistä stressiä, tulehdusten ja verensokerin säätelyyn. Kortisoli auttaa myös ylläpitämään normaalia verenpainetta, hermo- ja aivotoimintoja sekä immuniteettia.

Testi mittaa syljestä kortisolin ja DHEA-S:n pitoisuudet sekä kortisolipitoisuuksien muutokset 24 tunnin aikana (neljä mittausta). Liian matalat tai korkeat kortisoli- ja/tai DHEA -pitoisuudet saattavat olla merkki kehon epätasapainotilasta.

Miten testeihin pääsee?

Kaikkiin hormooneja mittaaviin analyyseihin tulee olla lääkärin lähete. Näihin analyyseihin perehtyneistä lääkäreistä saatte tietoa soittamalla MDD:hen (09) 622 4424.

Testiin valmistautuminen

Nämä ohjeet ovat pidemmän aikavälin valmistautumiseen esim. 2-4 viikkoa. Tarkemmat ohjeet, 24-72 tunnin valmistautumiseen ennen näytteenottoa saatte näytteenottopaketin mukana.

  • Seuraavat lääkeaineet saattavat vaikuttaa testiin: ketokonatsoli, klomifeeni, fenytoiini, kortisonilääkitys tai voiteet ja steroidipohjaiset nenäsuihkeet, inhalaattorit tai silmätipat; DHEA tabletit tai tipat. Kertokaa hoitavalle lääkärillenne jos olette käyttänyt jotakin yllämainittua tai muuta lääkettä, yrttiä tai ravintolisää kolmen viime kuukauden aikana. Älkää muuttako lääkitystänne tai ravintolisiä ellei lääkärinne niin ohjeista.

21-Adrenocortex-Sample-Report