Suolisto ja ruuansulatus

Suoliston kunto on terveyden perusta

Suoliston kunto ja mikrobit ovat ensiarvoisen tärkeitä paitsi ravinteiden imeytymiselle myös elimistön immuunipuolustukselle ja ihmisen kokonaisterveydelle.

Hyvä terveys ei ole mahdollista ilman hyvää suoliston toimintaa. Häiriöt mikrobitasapainossa saattavat aiheuttaa epätasapainontilan (dysbioosi), joka on paitsi toiminnallisten vatsavaivojen myös monien kroonistenkin sairauksien taustalla.

Bakteerikannan monimuotoisuus on tärkeä, ja köyhtyminen altistaa sairauksille. Suolistovaivat ovat yleisiä kiireisen elämäntavan ja ravinne- ja kuituköyhän ruuan vuoksi.

Täysipainoisella ravinnolla, bakteeriston tukihoidolla, haitallisten mikrobien poistamisella ja elämäntapojen muutoksilla voidaan suoliston tila palauttaa terveeksi.

Suolistolla ja aivoilla on mielenkiintoinen yhteys. Suuri osa aivojen välittäjäaineista syntyy suolistossa. Suolisto vaikuttaa aivojen toimintaan ja päinvastoin. Kaaos suolistossa aiheuttaa epätoivon päässä. Ja krooninen stressi vaikuttaa suoliston bakteerikantaan.

Ruuansulatuselimistö muokkaa syödyn ruuan elimistölle käyttökelpoiseksi, jotta solut voivat käyttää niitä energian tuotantoon ja uusien solujen rakennusaineiksi. Näin tehdään myös lyhytketjuisia rasvahappoja (mm. butyraatti) ja vitamiineja. Elimistö käyttää vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kuituja, lyhytketjuisia rasvahappoja ja muita bioaktiivisia komponentteja mm. entsyymitoiminnoissaan ja suoliston mikrobien ravintona.

MDD:n suolisto- ja ruuansulatusanalyysit on kehitetty avuksi sairauksien diagnosointiin sekä mittaamaan ruuansulatuselimistön eri osien toiminnallista tilaa. Laajimmillaan analysoidaan suoliston bakteerikannan lisäksi hiivat ja sienet, lyhytketjuiset rasvahapot (butyraatti, asetaatti, propionaatti), entsyymituotanto, sappihapot, tulehdusmarkkerit sekä mahdolliset parasiitit.

Miten testeihin pääsee?

Suoliston toimintaa ja ruuansulatusta sekä mikrobiomia mittaavat ulosteanalyysit tehdään yleensä lääkärin lähetteellä, mutta analyysin voi teettää myös ilman lähetettä kunhan tuloksen tulkitsee henkilö, joka on suorittanut MDD:n tulkintapätevyyden. Analyysin voi tilata myös suoraan MDD:stä, jolloin MDD:n pätevä henkilökunta tulkitsee testin. Tämä voidaan tarvittaessa tehdä myös puhelimitse. Näihin analyyseihin perehtyneistä lääkäreistä/muista ammattilaisista saat tietoa soittamalla MDD:hen. Kysy lisää asiakaspalvelustamme puh. (09) 622 4424.