Mikrobiologinen analyysi mittaa suoliston bakteerikantaa niin hyvien kuin huonojenkin bakteerien osalta, ja antaa lääkeherkkyysmäärityksen suolistosta mahdollisesti löytyneille huonoille tulehdusta lisääville bakteereille.  Mikrobiologinen analyysi on kotona ulosteesta otettava analyysi.

Suoliston normaali bakteerikasvusto (mikrobifloora) muodostaa monimutkaisen ekosysteemin, jossa on sekä happea tarvitsevia mikro-organismeja (aerobeja), että ilman happea eläviä (anaerobeja) bakteereja. Suolistossa on enemmän bakteereja kuin soluja koko ihmiskehossa ja bakteeriflooran aineenvaihdunta on erittäin monipuolista.

Suoliston mikrobikasvusto saattaa pysyä hämmästyttävän samanlaisena pitkiäkin aikoja, mutta siihen vaikuttavat ravinto, antibioottien käyttö ja yleinen terveyden tila. Tietyssä mielessä suoliston mikrobikasvustoa voidaan tarkastella yhtenä kehon “elimenä”, koska mikrobit vaikuttavat monella tapaa kehon fysiologisiin tapahtumiin. Mikrobiologiseen analyysiin voi lisätä myös parasiitit.

Miten testeihin pääsee?

Analyysi tehdään yleensä lääkärin lähetteellä, mutta analyysin voi teettää myös ilman lähetettä kunhan tuloksen tulkitsee henkilö, joka on suorittanut MDD:n tulkintapätevyyden. Analyysin voi tilata myös suoraan MDD:stä, jolloin MDD:n pätevä henkilökunta tulkitsee testin. Tämä voidaan tarvittaessa tehdä myös puhelimitse. Näihin analyyseihin perehtyneistä lääkäreistä/muista ammattilaisista saat tietoa soittamalla MDD:hen. Kysy lisää asiakaspalvelustamme puh. (09) 622 4424.

Testiin valmistautuminen

Nämä ohjeet ovat pidemmän aikavälin valmistautumiseen esim. 2-4 viikkoa. Tarkemmat ohjeet, 24-72 tunnin valmistautumiseen ennen näytteenottoa saatte näytteenottopaketin mukana.

  • Seuraavat lääkkeet ja tuotteet voivat häiritä analyysiä ja ne on lopetettava ennen näytteenottoa, ellei lääkäri toisin määrää: bentoniittisavi (elimistön puhdistamiseen) HCL betaiini tai ruuansulatusentsyymit, risiini- ja mineraaliöljy, peräpuikot. Jos teillä on käytössä jokin muu lääkitys, jota tässä ei ole mainittu, varmistakaa sen käyttö lääkäriltänne.
  • Emme suosittele näytteenottoa akuutin tarttuvan vatsataudin aikana. Kolonoskopian (paksunsuolen tähystyksen) jälkeen odottakaa vähintään 4 viikkoa ennen kuin otatte näytteen. Odottakaa myös 4 viikkoa mahdollisesta barium peräruiskeesta, jota käytetään paksunsuolen röntgenkuvauksen yhteydessä.
  • Kaksi viikkoa ennen ulostenäytteen ottoa: On suositeltavaa odottaa vähintään 14 päivää seuraavien lääkkeiden tai ravintolisien viimeisestä annoksesta: antibiootit, sienilääkkeet, peräpuikot, maitohappobakteerit tai elintarvikkeet, jotka edistävät hyvien bakteerien kasvua (esim. Activia, Asidofilus, Yosa kauravälipala, hapankaali) ellei lääkärinne toisin määrää. Voi olla että lääkärinne pyytää jatkamaan maitohappobakteerien käyttöä, jotta niiden tehokkuutta voidaan arvioida.

Malliraporttiin on linkki tässä alla

Microbiology-Sample-Report

HUOM: Tulosraportin sivumäärä riippuu löydöksistä, ja se voi olla eri kuin malliraportissa