Ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO) tutkii ohutsuolen mahdollisesti liiallista bakteerikasvua, joka saattaa aiheuttaa monenlaisia vatsa- ja suolistovaivoja. Ohutsuolen bakteerien liikakasvua mitataan kotona otettavalla hengityskaasuanalyysillä.Ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO) -testissä näytteen ottamista varten juodaan laktuloosiliuos. Siinä on 10 g laktuloosia, jossa on alle 1,2 g laktoosia, alle 1,6 g galaktoosia ja 1,2 g muita sokereita. (1 dl kevytmaitoa sisältää 4,8 g laktoosia). Hengityskaasusta mitataan vety- ja metaanipitoisuudet annetun aikataulun mukaisin välein. Mittauksista piirretystä käyrästä näkee tilanteen kehityksen ajan kuluessa.

Normaalisti ohutsuolessa kasvaa vain pieniä määriä bakteereja. Mahahapon eritys ja ohutsuolen peristaltiikka pitävät huolen siitä, että sinne ei kolonisoidu suuria määriä haitallisia bakteereja. On kuitenkin tilanteita, joissa bakteerien määrä ohutsuolessa saattaa lisääntyä haitalliselle tasolle ja johtaa moniin vakaviin terveysongelmiin. Koska bakteerien liikakasvun aiheuttamat oireet ovat usein samankaltaisia kuin muista syistä johtuvissa vatsavaivoissa, sitä harvoin epäillään, kun potilaalla on kroonisia suolistoireita tai hiilihydraattien sietämättömyyttä. Tähän vaivaan liittyy usein myös suoliston vähentynyt peristaltiikka ja hidastunut ruokasulan läpimenoaika, joka saattaa johtua mm. liian vähäisestä ravinnon kuitumäärästä tai ruuan pilkkoutumishäiriöistä.

Tavallisimmin bakteerien ylikasvuun on syynä mahahapon tai haiman entsyymien tuotannon häiriintyminen, joka aiheuttaa epästeriilin ympäristön ohutsuolessa. Muita syitä ohutsuolen bakteeriylikasvuun ovat: Crohnin taudin komplikaatiot, sädehoidon aiheuttamat vauriot, lymfooma ja ohutsuolen divertikuliitti. Hoitamattomana ohutsuolen bakteeriylikasvu voi johtaa myrkytystilaan (endotoksemia) ja edelleen maksavaurioihin ja nivelsairauksiin.

Tavallisimpia ohutsuolen bakteerien liikakasvun aiheuttamia oireita ovat suolistokrampit,  mahan turvotus, ripuli (myös ajoittainen ummetus), kaasunmuodostus, rasvaripuli,  B12- ja K- vitamiinin puutos, laihtuminen.

Miten testeihin pääsee?

Ohutsuolen bakteerien liikakasvu -analyyseihin tulee olla lääkärin lähete. Näihin analyyseihin perehtyneistä lääkäreistä saatte tietoa soittamalla MDD:hen.

Testiin valmistautuminen

Nämä ohjeet ovat pidemmän aikavälin valmistautumiseen esim. 2-4 viikkoa. Tarkemmat ohjeet, 24-72 tunnin valmistautumiseen ennen näytteenottoa saatte näytteenottopaketin mukana.

  • Emme suosittele testin tekemistä akuutin tulehduksen aikana. Odota vähintään kaksi viikkoa antibioottikuurin ja sienilääkkeiden käytön jälkeen ennen kuin aloitat testin. Jos sinulle on tehty kolonoskopia (paksun-suolentähystys) tai käytetty Barium-peräruisketta, odota neljä viikkoa ennen kuin aloitat testin.
  • 1 viikko ennen testiä:  Vältä laksatiiveja ja muita ulostetta pehmentäviä aineita tai ulosteen määrää lisääviä aineita kuten Metamucil, Agiolax, Vi-Siblin. Vältä myös antasideja (neutraloivat mahan liikahappoisuutta), jotka sisältävät alumiinia tai magnesiumhydroksidia.

Malliraporttiin on linkki tässä alla

17-Bacterial-Overgrowth-Sample-Report