Metaboliaprofiili mittaa virtsan orgaanisia happoja, joiden avulla selvitetään aineenvaihduntasi toimivuutta. Orgaanisten happojen avulla pystytään päättelemään energiatuotannon kannalta välttämättömien apuaineiden riittävyyttä kehon optimaaliselle toiminnalle. Näyte otetaan kotona aamun ensimmäisestä virtsasta.

Tällä elimistön aineenvaihduntaa mittaavalla testillä voidaan tutkia suoliston toimintaa, energia-aineenvaihduntaa, hermovälittäjäaineenvaihdunnan lopputuotteita, aminohappoaineenvaihduntaa ja siihen liittyviä hivenaine- ja vitamiinitasoja. Tuloksia voidaan käyttää hyväksi hoidettaessa erilaisia kroonisia vaivoja kuten kroonista väsymystä (CFS), lihas/nivelkipuja, hermostoperäisiä ongelmia ja ruuansulatusvaivoja. Tähän asti testiä on Suomessa käytetty vain suurissa yliopistosairaaloissa, mutta nyt MDD on tuonut testin yleiseen kliiniseen käyttöön.

Metaboliaprofiilissa mitataan virtsasta 39 tärkeää orgaanista happoa (metaboliittia), jotka on jaoteltu neljään pääryhmään niiden toiminta-alueen mukaan.

  • Suoliston toiminnan merkkiaineet
  • Energiantuotannon merkkiaineet
  • Hermoston merkkiaineet
  • Aminohappoaineenvaihdunnan merkkiaineet

Miten testeihin pääsee?

Analyysi tehdään yleensä lääkärin lähetteellä, mutta analyysin voi teettää myös ilman lähetettä kunhan tuloksen tulkitsee henkilö, joka on suorittanut MDD:n tulkintapätevyyden. Analyysin voi tilata myös suoraan MDD:stä, jolloin MDD:n pätevä henkilökunta tulkitsee testin. Tämä voidaan tarvittaessa tehdä myös puhelimitse. Näihin analyyseihin perehtyneistä lääkäreistä/muista ammattilaisista saat tietoa soittamalla MDD:hen. Kysy lisää asiakaspalvelustamme puh. (09) 622 4424.

Testiin valmistautuminen

  • Munuaisten vajaatoiminta tai diureettien käyttö saattaa vaikuttaa testin tuloksiin. Testiä ei pidä tehdä jos teillä on munuaissairaus. Näissä tapauksissa on neuvoteltava lääkärin kanssa ennen testin suorittamista.
  • Seuraavat lääkkeet tai rohdosvalmisteet saattavat vaikuttaa testin tulokseen: adrenaliini, kortikosteroidit, antihistamiinit, aminoglykosidi antibiootit, amfetamiini, kefalosporiinit ja cimetidiini (Tagamet), fibraatit, penisilliini tai D-penisillamiini, fenotiatsiinin johdannaiset ja trimetopiini-sulfamethoxazole. Jos käytätte näitä lääkkeitä, neuvotelkaa lääkärinne kanssa ennen testin aloitusta älkääkä muuttako lääkityksiä ilman ohjeita.
  • Naispotilaiden ei tule ottaa virtsanäytettä kuukautisten aikana.
  • 4 päivää ennen testiä: lopettakaa kaikki ei välttämättömät lääkkeet mukaan lukien parasetamoli ja muut flunssalääkkeet sekä kaikki lisäravinteet, kuten vitamiinit, hivenaineet, mineraalit ja aminohappovalmisteet sekä yrttivalmisteet mukaan lukien tehostetut urheilujuomat, energiajuomat ja vitaminoidut vedet.
  • 2 päivää ennen testiä: (ellei lääkäri toisin määrää) välttäkää lisäravinteita, jotka sisältävät kreatiinia, alpha-ketoglukaraattia, omenahappoa (malic acid), sitraattia, malaattia tai orotaattia.
  • 24 tuntia ennen testiä: välttäkää kaikkia ruoka-aineita ja juomia jotka sisältävät aspartaamia E951 (makeutusaine), bentsoaattia E211 (säilöntäaine) sekä natriumglutamaattia E621 (MSG). Välttäkää myös happamia marjoja (esim. puolukka, karpalo). Muuten voitte syödä normaalisti. Rajoittakaa nesteen juominen 8 lasilliseen 24 tuntia ennen testiä.

Malliraporttiin on linkki tässä alla

Organic-Acids-Sample-Report