GI Effects Comprehensive Profile

GI Effects Comprehensive Profile yhdistää DNA analyysin ja perinteisen mikrobiologisen viljelyanalyysin. Tuloksessa näkyy suoliston  mikrobiomi sekä mahdolliset parasiitit. Analyysiin kuuluu myös ruuansulatus-, tulehdus-, ja imeytymismerkkiaineita. Lääkärin lähetteellä analyysi on osittain Kela-korvattava.

GI Effects kombinaatioanalyysi yhdistää DNA analyysin ja perinteisen mikrobiologisen viljelyanalyysin. Tuloksessa näkyy suoliston laaja mikrobiomi: hyvät ja huonot sekä patogeeniset bakteerit, hiivat ja sienet. Lisäksi tutkitaan sekä mikroskoopilla että PCR-menetelmällä, löytyykö ulostenäytteestä parasiitteja. Analyysin kuuluu myös tulehduksen merkkiaineiden määritys.

MDD:n analyysien osat ovat lääkärin lähetteellä Kelan korvauksen piirissä, kun kyseinen testi on tehty samalla menetelmällä kuin, mikä Suomessa on käytössä. THL on pyytänyt dokumentit Genova Diagnostics:in laadunvalvonnasta, eikä sillä ole ollut asiaan huomauttamista.

Analyysiä voidaan tarvittaessa täydentää patogeenisten bakteerien lisäpaneeleilla: C. difficile, H. pylori, Shigatoksiini, E. coli, ja Kampylobakteeri.

GI Effects Comprehensive Profile:ssa mitataan lisäksi ruuansulatukseen ja imeytymiseen liittyviä merkkiaineita.

Miten testeihin pääsee?

Tämä testi on lääkärin lähetteellä Kelan korvauksen piirissä, kun diagnoosi edellyttää näiden mittaamista. Näihin analyyseihin perehtyneistä lääkäreistä saatte tietoa soittamalla MDD:hen. Analyysi voidaan tehdä ilman lääkärin lähetettä, kunhan tuloksen tulkitsee pätevyyden saanut henkilö, jolla on yhteistyö lääkärin kanssa. Tällöin ei saa Kela-korvausta.

Testiin valmistautuminen

Nämä ohjeet ovat pidemmän aikavälin valmistautumiseen (2-4 viikkoa). Tarkemmat ohjeet, 24-72 tunnin valmistautumiseen ennen näytteenottoa saatte näytteenottopaketin mukana.

  • Seuraavat lääkkeet ja tuotteet voivat häiritä analyysiä ja ne on lopetettava ennen näytteenottoa, ellei lääkäri toisin määrää: bentoniittisavi (elimistön puhdistamiseen) HCL betaiini tai ruuansulatusentsyymit, risiini- ja mineraaliöljy, peräpuikot. Jos teillä on käytössä jokin muu lääkitys, jota tässä ei ole mainittu, varmistakaa sen käyttö lääkäriltänne.
  • Emme suosittele näytteenottoa akuutin tarttuvan vatsataudin aikana. Kolonoskopian (paksunsuolen tähystyksen) jälkeen odottakaa vähintään 4 viikkoa ennen kuin otatte näytteen. Odottakaa myös 4 viikkoa mahdollisesta barium peräruiskeesta, jota käytetään paksunsuolen röntgenkuvauksen yhteydessä.
  • Kaksi viikkoa ennen ulostenäytteen ottoa: On suositeltavaa odottaa vähintään 14 päivää seuraavien lääkkeiden tai ravintolisien viimeisestä annoksesta: antibiootit, sienilääkkeet, peräpuikot, maitohappobakteerit tai elintarvikkeet, jotka edistävät hyvien bakteerien kasvua (esim. Activia, Asidofilus, Yosa kauravälipala, hapankaali) ellei lääkärinne toisin määrää. Voi olla että lääkärinne pyytää jatkamaan maitohappobakteerien käyttöä, jotta niiden tehokkuutta voidaan arvioida.

Malliraportti löytyy alla olevasta linkistä

GI-Effects-Compehensive-Profile

HUOM: Tulosraportin sivumäärä riippuu löydöksistä, ja se voi olla eri kuin malliraportissa.